بازار بورس جهانی و معرفی ساختار آن

بازار بورس جهانی، جاییست که به شرکتها اجازه میدهد بر حسبِ نیازهایِ مشتریانِ بینالمللیِ خود استراتژیهایِ مالی را تدوین و تنظیم نمایند. در حقیقت، بازار بورس جهانی هدفی ندارد جز آنکه مشتریان ما را در سطح بینالمللی افزایش دهد، تا بتوانیم دسترسی بهینهای به بازارهای بینالمللی داشته باشیم.
آنچه در این مقاله می خوانید:
- چرا بازار بورس مهم است؟
- مقدمهای بر تعریف بازار بورس جهانی؛
- تحوّل بازار جهانی بورس از آغاز تا به امروز؛
- مزایا و معایب بازار بورس جهانی؛
- انواع بازار بورس جهانی؛
چرا بازار بورس مهم است؟
امروزه تأثیر جهانی شدن بر کسی پوشیده نیست. برندهایِ بیشتری در سرتاسر دنیا به دلایل گوناگون میکوشند محصولات خود را بفروشند. شاید بپرسید چرا؟ به سه دلیل مهم!
یکم، دستیابی به بازارهای جهانی به شرکتها امکان دسترسیِ بینالمللی به مشتریانی را میدهد که پیشتر در دسترس نبودهاند، که این یعنی، درآمد و سود بیشتر! دوم، به صاحبان مشاغل اجازه میدهد تا با صرفه جویی در مقیاس بینالمللی، هزینهها را کاهش دهند. سوم، شرکتهایی که کالاهایی را در سراسر جهان میفروشند، ریسکهای خود را با تنوعبخشی به بازارهایی که در آن مشارکت دارند، کاهش داده و کمتر تحت تأثیر بحرانهای کشورها قرار میگیرند.
به گزارش بیزینیس وایر، حجم مبادلات بازار جهانی (Global Market) از سال 2021 تا 2026 از 3/2 بیلیون به حدود 6/4 بیلیون دلار خواهد رسید. این آمارها ترسیمگر آیندهای شگفتانگیز برای شرکتهایی است که در بازارهای بینالمللی کار میکنند.

مقدمهای بر تعریف بازار بورس جهانی
رقابت فزاینده بین بازارهای بورس عمدتاً به دو عامل مرتبط است:
پیشرفتهای فنّاورانه:
فناوری به ظهور رقبای جدیدی مانند ECN (شبکه ارتباط الکترونیکی) منجر شده و صرافی های موجود را مجبور به نصب پلتفرمهای تجاری جدید کرده است.
فرآیند مقرراتزُدایی:
در کنار اثرات توسعه فناورانه، حذف موانع اقتصادی و مالی که توسط اکثر اقتصادها ایجاد شده بود، موجب شد که ساختار بازارهای بورس بیش از پیش رقابتی شوند.
بنابراین، یک معاملهگر، صرف نظر از موقعیت جغرافیایی خود، عملاً میتواند با هزینه کم به اکثر بورسها دسترسی پیدا کند. بازار بورس جهانی مانع جغرافیایی را که در گذشته یکی از موانع اصلی واسطهگری و سرمایهگذاری بینالمللی محسوب میشد، کاهش داده و حتّی از بین برده است. امروزه دیگر نیازی نیست که یک سهام در جایی باشد که شرکت در آن فعالیت میکند (حتّی برای سرمایه گذاران). در این چشماندازه تازه، وضعیت انحصاری که به طور سنتی صرافی ها از آن برخوردار بودند، از بین رفته است. و محیطی رقابتی را برای کسب سود بیشتر در شرایطی نسبتاً منصفانه سوق داد.
این تغییرات زلزلهای بود بر پیکرهیِ محیطهایِ مالی سنتی. چنانکه 25 سال پیش اگر میگفتید بورس در انحصار عدهای معدود است، هیچ جایِ شگفتی نداشت و همگی آن را به عنوان نهادی ملّی میدانستند؛ امّا اکنون بیش از 83 درصد از همان مردم، زیر پرچم یک شرکت در محیطی رقابتی به رقابت میپردازند.
تحوّل بازار جهانی بورس از آغاز تا به امروز
ما پیش از تحلیل رفتار بازار سهام و سیر تحوّل ساختاری آن نیاز داریم که نقش مبادلات در توسعه اقتصادی و چگونگی توسعه این نقش را در طی زمان بهتر درک کنیم. این طرح کلی، زمینه را برای تجزیه و تحلیل تغییرات سازمانی که بر بازارها تأثیر میگذارد، فراهم میکند.
نقش اصلی بازارهای بورس تراز سازیِ خریداران و فروشندگان اوراق بهادار و ایجاد مکانیزمی برای کشف اطلاعات قیمتی سهامهاست. در انجام این کار، صرافیها با ارائه خدمات مالی به شرکتها برای افزایش سرمایه با هزینههای کمتر و کاهش وابستگی به تامین مالی داخلی و بانکی، عملکرد اقتصادی را بهبود میبخشند.
در شرایط رکود، چنین وضعیّتی شرکتها را قادر میسازد تا ساختار مالی کمریسکتری ایجاد کنند. مضاف بر این، شرکتها برای قرار گرفتن در فهرست نیز باید الزامات نظارتی بورس را رعایت نمایند، که این الزام، خواهناخواه میتواند به افزایش کارایی شرکتها منجر شود.
آگاهی از تاریخچهيِ بورس چه فوایدی دارد؟
مرور پیشینه این صنعت، به وضوح نشان میدهد که بازارهایِ سهام نقش مهمّی در رشد و توسعهٔ اقتصادی، به ویژه در اقتصادهایِ توسعهیافته ایفا میکنند. بر اساس آنچه که در این بادی گذشته است، مشاهده میکنیم که بازارهایِ سهام بیشتر از همه با بهکارگیریِ تمام امکاناتِ موجود اعم از پسانداز، ایجاد نقدینگی، تنوع بخشی به ریسک و بهبود شفافیت مالی، به رشد اقتصادی کمک میکنند. همچنین مبادلات از طریق ارائهٔ سریع این خدمات، میتوانند نرخ رشد اقتصادی را بهبود بخشند.
بر اساس گزارش فدراسیون جهانی مبادلات (WFE)، در پایان دسامبر 2010، بیش از 82 صرافی در سرتاسر جهان فعالیّت میکردند، با ارزش کلِّ بیش از 56820 میلیارد دلار و ارزش معاملات سهامیای که به بیش از 63665 میلیارد دلار میرسد! این شاخصها، در طول این دوره، برای همه مناطق مالی مطالعه شده، بهطور چشمگیری افزایش یافته است. چنین نتایجی بر اهمیّت روزافزونِ نقش بورس در تأمین مالیِ اقتصادها تأکید میکند.
مزایا و چالشهای بازار بورس جهانی
کار در بازار جهانی فرصتی طلایی برای رشد و توسعه برای بسیاری از شرکتهاست؛ امّا برای مدیریت موفقیّتآمیزِ خرید و فروش، باید ویژگیهایِ مثبت و منفی فرآیندهای تجاری بینالمللی را درک کنیم.
مزایای بازار بورس جهانی
در آغاز نگاهی به مزایای بازار جهانی میاندازیم:
مخاطبینی در سطح جهانی :
اگر شرکت شما دائماً رشد میکند. دیر یا زود درخواهید یافت که مصرفکنندگان کمی در کشور برای گسترش توسعه شما وجود دارد. این درست همان زمان آغاز تبلیغ محصول در خارج از کشور است. بازاریابی جهانی به شما امکان میدهد محصولات بیشتری بفروشید، مشتریان بیشتری جذب کنید و سهم بازار خود را در کشورهای مختلف افزایش دهید.
افزایش نفوذدر سطح ملی و بینالمللی:
یجاد شهرت بینالمللی برای برند، به ما مزیت رقابتی قدرتمندی در بازارهای محلی کشورهای مختلف میدهد. علاوه بر این، با تطبیق تبلیغات خود با ویژگیهای هر فرهنگ، میتوانید مخاطبان را به شرکت خود وفادارتر کنید. برندهایی مانند کوکاکولا یا نایکی که شهرت بالایی دارند، نه تنها بر خرید مصرف کنندگان بلکه بر جهانبینی و سبک زندگی آنها تأثیر میگذارند.

کاهش هزینههای توسعه محصول:
کار با بازار جهانی به معنای دستیابی به مقیاس اقتصاد گستردهتر است که به شما در جلوگیری از هزینههای بیش از حد، به ویژه در حمل و نقل مواد خام کمک میکند. همچنین، میتوانید کارخانهها یا کارخانههای خود را در کشورهایی با سیاستهای مالیاتی باثبات قرار دهید تا در مخارج شرکت صرفهجویی کنید. بازاریابی جهانی به کسب و کارها این امکان را میدهد که در سراسر جهان بفروشند و با استانداردسازی، هزینه مواد خام را کاهش دهند.
افزایش بازخورد بیشتر برای شرکت:
بازخورد مشتریان مستقیماً بر سرعت رشد شما تأثیر میگذارد. آگاهی از نقاط ضعف و مشکلات برند شما در بازارهای کشورهای مختلف به معنای امکان بهبود سریعتر آنهاست. بازاریابی جهانی میتواند به شما کمک کند تا با چند کلیک بازخورد خود را در سراسر جهان به دست آورید، به خصوص با استفاده از تبلیغات رسانههای اجتماعی و بازاریابی ایمیلی.
افزایش بازخورد بیشتر برای شرکت:
بازخورد مشتریان مستقیماً بر سرعت رشد شما تأثیر میگذارد. آگاهی از نقاط ضعف و مشکلات برند شما در بازارهای کشورهای مختلف به معنای امکان بهبود سریعتر آنهاست. بازاریابی جهانی میتواند به شما کمک کند تا با چند کلیک بازخورد خود را در سراسر جهان به دست آورید، به خصوص با استفاده از تبلیغات رسانههای اجتماعی و بازاریابی ایمیلی.
کاهش تاثیر بحرانهای محلی و ملی بر کسب و کار:
اگر بر بازار کشور خاصی متمرکز هستید، مشکلات اقتصادی یا قانونی آن ممکن است به معنای پایان کار شما باشد. با این حال، تنوع بخشیدن به ریسکها به شما کمک میکند تا از تأثیر سوء آن بکاهید. گاهی اوقات، درگیری با سازمان های سیاسی یا رقبا اجازه نمیدهد که شرکت ها در عرصه محلی موفق شوند. در عوض، کار در بازارهای جهانی، به کسب و کارها این امکان را میدهد که از این مشکلات اجتناب کنند یا نفوذ آنها را کاهش دهند.
با فهرست کردن این مزایا، اکنون بهتر فرآیند فروش به مصرفکنندگان بینالمللی را درک میکنیم. حال بیایید نگاهی به معایب بازاریابی جهانی بیندازیم.
چالشهای بازار بورس جهانی
در این بخش به سه چالش پیشروی سرمایهگذاران بورس میپردازیم.
پیچیدگی فرهنگی و غلبه بر موانع آن:
اتخاذ استراتژی تبلیغ خود در بازار جهانی به معنای رضایت مخاطبان با پیشینه های فرهنگی متفاوت است. برای مثال، مکدونالدز مجبور شد دستور غذای استاندارد خود را تغییر دهد و به دلیل ارزشهای ملی، گوشت گاو را با کتلتهای گیاهی در تمام همبرگرهای خود در هند جایگزین کند. اگر می خواهید در یک بازار خارجی موفق شوید، درک عمیق فرهنگ مردم و انواع رفتارهای ممتاز مصرف کننده ضروری است. ممکن است برخی از شرکت ها چندان انعطاف پذیر نباشند و این مانعی برای تبلیغ محصول آنها در بازار جهانی خواهد بود.
فرایند سازگاری با قوانین کشورها:
شروع کار بدون درک قوانین و مالیاتهای بازارهای جدید میتواند پرهزینه و پرریسک باشد. گاهی اوقات کسب و کارها به کمک وکلا نیاز دارند تا شروع خود را در خارج از کشور روانتر کنند و نیز از جریمه جلوگیری نمایند. بله، این فرآیند ممکن است زمان بر باشد، اما پیش از راه اندازی کمپین تبلیغاتی امری ضروری است.
دشواری تهیه ماده خام برای تولید:
اگر بدون تحقیق مناسب شروع به کار با بازارهای خارجی کنید، هزینههای موجود میتواند به میزان قابل توجهی افزایش یابد. در وهلهٔ نخست، یافتن تعادل بین عرضه و تقاضا ممکن است چالش برانگیز باشد زیرا نتایج کمپینهای تبلیغاتی شما مانند کشور مادریمان نخواهد بود. ثانیاً، اگر شروع به کار با تأمینکنندگان محلی کنید، یافتن ارزانترین منابع در منطقه نیازمند زمان برای صرفهجویی در هزینههای شما است.
اکنون که با مزایا و چالشهای بازار جهانی بورس آشنا شدیم. بهتر است گذری داشته باشیم بر انواع بازار بورس جهانی.
انواع بازار بورس جهانی
بازارهای بورس به 4 بخشِ بازار سهام (Stock Market)، بازار کالا(Commodity)، بازار اوراق قرضه (Bond Market) و بازار تبادلات ارزی (Foreign Exchange) تقسیم میشود.
بازار سهام:
بورس یا بازار سهام به مکانی فیزیکی یا دیجیتالی گفته میشود که در آن سرمایهگذاران میتوانند سهام عمومی شرکتها را خرید و فروش کنند. شاخص قیمت هر سهم نیز بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود.
بازار کالا:
بازار کالا، بازاری است برای خرید و فروش مواد اولیه که کالاها اغلب به دو دسته تقسیم میشوند:

کالای سخت:
منابع طبیعی هستند که باید استخراج شوند. مانند طلا، لاستیک و نفت.
کالای نرم:
کالاهای نرم به محصولات کشاورزی یا دامی میگویند. مانند ذرت، گندم و قهوه.
بازار اوراق قرضه:
بازار اوراق قرضه، بازاری مالی است که با خرید و فروش اوراق سر و کار دارد. در واقع اوراق قرضه هزینهها را برای مواردی مانند پروژههای دولتی و توسعهٔ کسب و کار فراهم میکنند.
بازار تبادلات ارزی:
بازاری تک مرحلهای است که در آن میتوان به خرید و فروش ارزهای مختلف در سطح بینالمللی پرداخت. این بازار نقش بسیار اساسی را در انجام تجارت بین المللی بازی میکند. در این بازار بازیگران زیادی نقش ایفا میکنند نظیر غولهای نظام بانکی جهانی، شرکتها و اَبرشرکت، نهادهای دولتی، و حتّي خرده فروشها در این بازار فعال هستند.
جمع بندی:
زمانیکه بخواهیم ساختار پدیدهای را درک کنیم، در وهلهیِ نخست نیاز است که دربارهٔ پیشینه، ساز و کار و انواع آن پدیده بدانیم. در این مقالهٔ کوتاه، که گشت و گذاری بود در میان بازارهای جهانی بورس، گفتیم که چرا این بازار مهم است و در وهلهٔ بعد، آن را تعریف کردیم.
امید است که اکنون که به پایان راه رسیدهایم بدانیم که بازار جهانی بورس چیست، چه مزایا و چالشهایی دارد و سازکار و آن در طی تحولاتی که از سر گذرانده چگونه بوده است.
دیدگاهتان را بنویسید