جذابترین متاورسها و معرفی آنها

در مقالهٔ پیش (قدم به قدم با دنیای متاورس)، دربارهیِ ماهیّت متاورس و دنیایِ متاورس گفتیم. اینبار میخواهیم جزئیاتِ بیشتری را موشکافی کنیم. پرسشهایی از این دست که جذابترین متاورسها کداماند؟ خُردهفرهنگها چطور دنیای متاورس را میسازند؟ و پرسشهایی از این دست، که برآنیم پاسخ درخوری به آنها دهیم.
آنچه در این مقاله میخوانیم:
- مهمترین اصطلاحات متاورس؛
- چه کسی قوانین متاورس را کنترل میکند؟؛
- جذابترین متاورسهای حال حاضر؛
- آواتار در متاورس؛
- فعالیّتهایی که میتوان در متاورس انجام داد؛
مهمترین اصطلاحات متاورس
یکسِری اصطلاحات وجود دارند که نیاز است درباره آنها بیشتر بدانیم تا به خوبی از متاورس لذّت ببریم. بخشی از مهمترینهایِ آن را مرور میکنیم:
- ارز: هر محله/بخشی ارز دیجیتال خاصِّ خودش را دارد، مثل کشورها. امّا در آنجا صرافیهای ارزی وجود دارد، مثلاً اگر میخواهید وی-بوکس (V-bucks) خود را به روبوکس (Robux) تبدیل کنید یا از پلاتینوم (platinum) به دلارِ لیندن (Linden dollars) مجاز هستید.
- زبان: کمی از همه چیز در آنجا وجود دارد از فارسی گرفته تا زبان عبری، ولی خوب گاهی باید آن ها را ترجمه کنید، زیرا فناوری ترجمه بیدرنگ آن، هنوز توسعه داده نشده است.
- مشخصات فناوری: یک گوشی هوشمند به شما امکان دسترسی به تجربیات اوّلیه متاورسی را میدهد ولی برای برخی فعالیّتهایِ خاص، عینکهایِ واقعیّت افزوده ضروری است.
- زمان: همیشه این جهان آنلاین است!
- ساعات کاری: همیشه باز است!
چه کسی قوانین متاورس را کنترل میکند؟
قانون و مدنیّت در متاورس مانند دنیایِ واقعی است. و هر حوزهای از آن، قوانین مختص به خودش را دارد، که گاهگداری نیز باهم اشتراک پیدا میکنند. ساده بگوییم، کل ماجرا یک دژاوو است که فقط مجازاً اتفاق میفتد.
شاید بپرسید که دژاوو چیست، دژاوو آن حسّی است که در مواجهه با موقعیت آشنا رخ میدهد، انگار که پیشتر آن موقعیت را دیده و شنیده و حسّ کرده باشید امّا در واقعیت امر این چنین نبوده است. همهچیز زیر سر نیروی ذهن است که ما را به اشتباه میاندازد. برای مطالعه بیشتر روی این لینک کلیک کنید.لابد با شرایط و مقررات سرویسدهی نرمافزاری که پیش از نصب باید آن را تأیید یا رد کنید، روبهرو شدهاید، بله؟

خوب تجربیاتِمان اینجا کمی در دنیایِ متاورس متفاوتتر رقم میخورد ولی بیشباهت هم نیست؛ این مسئولیّت شهروند متاورس است که قوانین هر حوزه،ــ و استعاری بگوییم «شهر» را بیاموزد و به آنها پایبند باشد.
اغلب متاورسها بر اساس اصل کلی «حقوق مشتری» عمل میکنند. در همین خصوص، فیلیپ روزدیل (Philip Rosedale)، بنیانگذار سکندلایف (Second Life)، شرح میدهد:
«بنای ایده فقط این است که زندگی خوبی را با گروهی از مردم سپری کنیم، یعنی تا جایی که تجربهای واقعی داشته باشیم.»
دیکتاتورها حتّي در جذابترین متاورسها هم هستند!
گاهی اوقات در متاورس، اشخاص کاری را به قدری بد انجام میدهند که دیگران را به تقابل میطلبد. و این درست همان زمانی است که مجموعهای از کاربران یا بهتر بگوییم شهروندان متاورسی را برمیانگیزد که شخص دلخواهشان را برای حکمرانی برگزینند.
از نقطه نظر تاریخی، در نهایت، «فرد حکمران» همان صاحب و مولّد فناوری است، و از آنجایی که او یک فناوّر است و نه دانشمند علوم سیاسی یا اجتماعی، اغلب از حداقلیترین شایستگی هم برای ایفای این نقش برخودار نیست! با این حال، آنها اشخاصی هستند که چراغها را روشن نگه میدارند. دوناتو (Donato) میگوید:
«ما باید سرورها را فعال نگه داریم. بنابراین “مدنیّت” و “حکمرانی” در نهایت به حوزه فناوری تحوّل مییابد.»
در بهترین حالت، نحوه اجرای قوانین متاورس به دیکتاتوری فناور که عمدتاً خیرخواه است بستگی دارد! کسی نمیداند، شاید در آیندهای نزدیک انقلاب کبیر متاورسی، دموکراسی دیجیتالی را برپا کند که حقوق انسانها باهم برابر باشد.
جذابترین متاورسها در حال حاضر
جهان متاورس، با توجّه به عمر وب همچنان نوپاست ولی در این میان، بسترهایی ساخته شده است که میتواند تجربه غنیتری برای ما رقم بزند. ما برای این بسترها عنوان جذابترین متاورسها را در نظر گرفتیم که در ادامه بیشتر راجع به آن خواهیم گفت:
روبلوکس (Roblox)
در بازی روبلکوس است که در آن سازندگان میتوانند پروژههایِ خود را بسازند و به اشتراک بگذارند. اگرچه این بخشی از موج جدید فناوری متاورس است، تقریباً دو دههای است که وجود دارد.
متا (Meta)
متا نام تغییر یافته فیسبوک است. رسانهای اجتماعی که با پیوندهای مستقیم، و تأثیر در دنیای آفلاین، پیوند دهندهيِ دنیای واقعی به دنیای فانتزی متاورس است. متا دارای مجموعهای از فناوریهای متاورسی است که شناخته شدهترین هدستهای واقعیت مجازی را هم توسعه داده است. زاکربرگ که بنیانگذار شرکت متاست روی آینده متاورس سرمایهگذاری هنگفتی کرده است.
ماینکرفت (Minecraft)
بازیِ جهانباز و شبیهسازی، که عمدتاً توسط کودکان و نوجوانان استفاده میشود و در ماینکرفت همه چیز از بلوکهایِ ساختمانی لگومانند شکل میگیرد. این بازی یک پلتفرم با سابقه در این دنیاست.
سکند لایف (Second Life)
شبیهساز مجازی سهبعدی که در آن میتوانید آنچه را که میخواهید ساخته، به کنسرت رفته، از کتابخانهها بازدید کرده و حتّی در حج مجازی شرکت کنید. شاید برایمان جالب باشد که سکندلایف بازمانده موج اوّلیهٔ متاورس است، آن هم با بیش از 15 میلیون حساب کاربری. فیلیپ روزدیل، مؤسس آن میگوید:
«فرض اوّلیهای که در مورد سکند لایف (زندگی ثانویه) دوست داشتم این بود که قصد داشت تعاملی بزرگ و نامنظم بین مردم باشد.»
آواتار در متاورس
مهمترین چیزی که هنگام ورود به متاورس باید آن را دوباره بربسازیم، هویّت ماست. چطور؟ برنامههایی برای ایجاد این «هویّت» که در بین محلههای متاورسی مشترک باشد، وجود دارد، و بنابراین نیاز به بررسی دقیق دارد که چه هویّتی را برای خودمان دست و پا میکنیم. دستکم هر چه نباشد، هویّت ما یک عکس پروفایل خواهد بود.
در بسیاری از موارد، این آواتار ما خواهد بود که به صورت آنلاین در دنیای متاورس سیر و سیاحت میکند، که در واقع امر، نمایش سهبعدی ماست. دوناتو در جایی گفت، هر چه که لازم است وقت گذاشته و روی آن سرمایهگذاری کنید. او ادامه داد:
«[هویت] باید بیان کند که واقعاً چه کسی هستید.»
نکته مهمی است. که بدانیم واقعاً «کی به کیست» با این حال، برخی از اهالی اینترنت بر این باورند که «بازنمایی خویشتن» در متاورس اتلاف ترانزیستور و انرژی است. یعنی خوب چرا آرمان جهانگیرِ نوعی باشیم در صورتی که میتوانیم به فرض «Ahuramazda24box2» باشیم؟

هویت و آواتار متاورسی از نمایی نزدیکتر
به عبارت دیگر، پیوند زدن اینکه واقعاً «چه کسی هستید» با شخصیّت متاورسی خود ممکن است تجربهتان را کدر کند. و دوناتو هم تا حدّی با این گفته موافق است. ولی اضافه میکند:
«ما نمونههای زیادی را دیدهایم که تا چه اندازه هویتسازی برای نوجوانان قدرتمند است. آنها میتوانند هرکسی که میخواهند باشند و این بسیار آزادمنشانه انجام میشود. فکر نمیکنم که بخواهیم در این مورد عقبنشینی کنیم.»
پیشتر از رسانههای اجتماعی، آموختهایم که بیاحتیاطیها میتوانند موجب آزار ما شوند. بنابراین اگر برای کشف خود برنامهریزی میکنیم ممکن است بخواهیم «خُرده-هویت» دیگری در آستین خود بپروانیم تا قادر باشیم آن را برای چنین زمانهایی استفاده کنیم.
با تمام این اوصاف، بر ما پوشیده نیست که دریابیم که چرا حفظ همان «خویشتن» میتواند مفید باشد. شاید بپرسید چگونه؟ میتوانیم مجهز به مهارتها و ویژگیهای هویت مجازیمان در محلهها و برنامههای مجازی گشت و گذار کنیم، از قلمرویی به قلمرویی دیگر در جهان متاورس!
درگاههایی که مانند گِیت کنترل پاسپورت عمل میکنند. اما خوب این را هم باید به خاطر داشته باشیم که «هویّت واحد»، ردگیری ما را برای شرکتهای فناوری دنیای متاورس آسانتر میسازد. بالاخره اینها، همان مردمانی هستند که روی زمینهاشان قدم میگذاریم، میدانید که چه میگویم؟

فعالیّتهایی که میتوان در متاورس انجام داد
متاورس هیچ منظره و زیستبومی ندارد. و با این حال، تصویر پانورامایِ آن یکی از زیباترین تصاویر در جهان است. در عین سادگی پیچیده است و راه ورود به آن از بیرون است، یا هر جایی که لانه خرگوشی پیدا میکنید تا از آن به سرزمین عجایب قدم بگذارید.
ممکن است، آن آستانه، پیوندی باشد به کنفرانسی تلفنی و ورود به پلتفرم بازی. و تنها با فشردن دکمه «روشن/خاموش» هدست واقعیت مجازی (VR) پا به دنیایی بگذارید که دستکمی از سرزمین عجایب آلیس ندارد. میفهمم، کمیترسناک هم است!
یعنی وقتی به آنجا میرسی، به نظر خالیست ولی دقیقاً جذابیت ماجرا از همین «خالی بودن» آغاز میشود. چالش این است که بفهمیم کجا باید رفته و چگونه باید کشف کنیم! متاورس دنیاییست که در آن میتوانید همهجور کاری انجام دهید در عین اینکه در «واقع» هیچکاری هم نکرده باشید؛ به بیانی، ساحت عدم قطعیّتِ کوانتومی یا موسیقی مدرن شوئنبرگی است! که دعوت میکنیم سری به آن بزنید و هویت خود را دوباره دوباره کشف کنید!

جمعبندی
در این مقالهٔ کوتاه، کوشیدیم به معرفی قوانین متاورس، جذابترین متاورسها در حال حاضر، کارهایی که میتوان انجام داد و آوتارهایی که بخشی از هویّت ما را میسازند، بپردازیم. همچنین توضیحات مختصری دربارهیِ اصطلاحات متاورس شرح دادیم.
دوست داریم دیدگاه شما را راجع به جذابترین متاورسها بدانیم. شما چه تجربهای داشتهاید؟ آیا تا به حال هیچکدام از این متاورسها را تجربه کردهاید؟
دیدگاهتان را بنویسید