صندوقهای سرمایه گذاری و معرفی انواع آنها

برای این که صندوقهای سرمایهگذاری را به خوبی بشناسیم، در قدم نخست باید بدانیم که با توجّه به ترکیب داراییها، صندوقها به انواع گوناگونی بخش میشوند که اصلیترین آنها صندوق سرمایه گذاری سهام، صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت و صندوق سرمایهگذاری مختلط هستند.
آنچه که در مقاله میخوانیم:
- صندوق سرمایهگذاری سهام؛
- صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت؛
- صندوق سرمایه گذاری مختلط؛
- نگاهی مختصر به ضریب بتا و ضریب آلفا؛
در ادامه انواع صندوقها را بررسی کرده تا در نهایت، به خوبی با صندوقهای سرمایهگذاری آشنا شویم. امّا پیش از آن، لازم است تعریفی از صندوقهای سرمایهگذاری بهدست دهیم. بهطور عام، این صندوقها، نهادهای مالیای هستند که توسط متخصصهای بازار سرمایه و زیر نظر سازمان بورس به فعالیّت میپردازند.
وقتی که ما واحدهای صندوقهای سرمایه گذاری را میخریم، در واقع امر، مدیریت دارایی خودمان را به یک گروه حرفهای میسپاریم. این گروهها، با شناختی که از بازار سرمایه دارند، میتوانند بازده مناسبی را در ازای ریسکی که می پذیریم برای ما ایجاد نمایند.
صندوق سرمایه گذاری سهام
صندوقهایی که در دسته صندوق سرمایه گذاری سهام قرار میگیرند، درصد زیادی از دارایی خود را در سهام سرمایهگذاری میکنند. این صندوقها با توجه به تعداد واحدهایی که مجاز به انتشار آن هستند، به دو دستهی بزرگ و کوچک بخش میشوند.
تعداد واحدهای سرمایهگذاری در صندوقهای کوچک انتشارپذیر حداقل پنج هزار و حداکثر ۵۰ هزار واحد سرمایهگذاری بوده و در نوع بزرگ، این ارقام بین ۵۰ هزار و ۵۰۰ هزار واحد سرمایهگذاری است. معمولاً، ارزش اسمی هر واحد سرمایهگذاری در آغاز بکار صندوق معادل یکمیلیون ریال است.
از آنجایی که ریسک سرمایهگذاری در این صندوقها بالاتر است، سرمایهگذاری در آنها به افرادی توصیه میشود که ریسکپذیری بالایی دارند؛ چرا که حداقل سود تضمین شده یا بازدهی بیشتر وجود ندارد.
گفتنی است، با گذشت زمان هرچه عملکرد صندوقی موفقتر باشد، ارزش واحدهای آن صندوق هم افزایش مییابد.
در مقابل اگر صندوق عملکرد مناسبی نداشته باشد، ممکن است ارزش واحدهای سرمایهگذاری صندوق رشد مناسبی نداشته و رو به کاهش بگذارد. معمولاً با گذشت زمان و افزایش ارزش واحد صندوقها با تقسیم هر واحد به تعداد واحدهای کوچکتر، قیمت هر واحد در سطح مناسبتری قرار میگیرد تا برای افراد بیشتری امکان سرمایهگذاری ایجاد شود.

صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
در این صندوق ها بیشتر داراییها روی اوراق مشارکت سرمایهگذاری میشوند. این صندوقها مناسب افرادی است که اهل ریسک نبوده و در قبال آن انتظار سود تضمین شدهای دارند. مضاف بر سود تضمینی و ثابت، نباید از نقدشوندگی بالای این دسته غافل شد. واحدهای صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت به نسبت دیگر صندوقها با سرعت بیشتری به پول نقد تبدیل میشوند.
صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت حداقل بازده مورد انتظار را برای سرمایهگذاران خود به ارمغان میآورند. خریداران واحدهای این صندوقها، در واقع سرمایهگذاران با ریسکپذیری پایین هستند. این افراد با حداقل ریسک ممکن میخواهند بیشترین سود ممکن را به دست آورند.
به همین علت است که مدیران این صندوقهای سرمایهگذاری، منابع مالی حاصل از فروش واحدهای این صندوقها را به طور کلی به خرید اوراق بهادار بدون ریسک یا کم ریسک مثل اوراق مشارکت، اوراق اجاره، اوراق خزانه اختصاص میدهند تا بتوانند سود مورد نظر را برای سرمایهگذاران محقق کنند.

صندوق سرمایه گذاری مختلط
احتمالاً شما ترکیبی از دستهبندی صندوقهای معرفیشده را برای سرمایهگذاری ترجیح دهید. به عبارتی، از نظر ریسک چیزی مابین سرمایهگذاری در صندوقهای درآمد ثابت و سهاممحور. در چنین شرایطی، بهترین کار، برگزیدنِ صندوقهای مختلط است. این صندوقها، درصد بیشتری از دارایی خود را در سهام سرمایهگذاری کرده و باقی آن را به اوراق با درآمد ثابت (اوراق مشارکت و سپردههای بانکی) اختصاص میدهند.
نخستین گامی که برای انتخاب یک حوزه سرمایهگذاری یا بازار مالی خوب با در نظر گرفت، کشف روحیات و میزان ریسک پذیری سرمایهگذار است. در بازارهای مالی احتمال خطر و بازده رابطهای مستقیم داشته و با ریسک بیشتر میتوانیم انتظار بازدهی بیشتر از سرمایه خود را داشته باشیم.
البته این به معنی این نیست که انتظار ما حتماً برآورده شده و به سود مورد نظر میرسیم. نکته دیگر این است که اگر به دنبال درآمد ثابتیم، و از آنجایی که صندوقهای درآمد ثابت اغلب پرداخت سود ماهیانه دارند، باید پِی سرمایهگذاری در چنین صندوقهایی باشیم. در نهایت، اگر در این دسته از سرمایهگذاران قرار میگیرید، پیشنهاد میکنیم که به دنبال صندوقهای سهامی و مختلط نباشید.

نگاهی مختصر به ضریب بتا و ضریب آلفا
ضریب آلفا (Alpha coefficient):
نشان دادن مقدار بازدهی مازاد یک صندوق نسبت به شاخص بازار را ضریب آلفا میگوینند. این ضریب، مانند ضریب بتا در تعیین ارزش سرمایهگذاری یک صندوق کاربرد دارد. ضریب آلفا تحت عنوان بازده فعال نیز شناخته میشود.
ضریب بتا (Beta coefficient):
یکی دیگر از موارد با اهمیّت در تعیین قدرت صندوق سرمایه گذاری ضریب بتاست. این ضریب میزان تغییر ارزش داراییهای صندوق را نسبت به بازار نشان میدهد.
با این ضریب امکان محاسبه ریسک صندوق ایجاد بدست آمده و درست به همین دلیل است که فاکتور مهمی برای انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری خواهد بود.

نتیجه
همانطور که پیشتر گفتیم صندوقهای سرمایه گذاری این روزها طرفداران زیادی پیدا کردهاند. تنوع بالا در ترکیب دارایی، هزینه کارمزد پایین، و عدم الزام افراد با سرمایه هنگفت برای سرمایهگذاری، شفافیت مالی و دیگر مزایایی که نشان از اهمیت این صندوقها دارد. همین تنوع باعث شده است که انواع گوناگونی از این صندوقها امکان سرمایهگذاری برای افراد مختلف را نیز فراهم کنند.
سرمایه گذاری در صندوقها برای سرمایهگذار دردسر کمتری در پی دارد. به بیانی، از آن جا که یادگیری مهارتها و تکنیکهای معاملهگری در بازارهای مالی نیاز به صرف زمان و همچنین تخصص دارد، صندوقهای سرمایهگذاری میتوانند انتخاب مناسبی برای سرمایهگذارانی باشند که دانششان کافی نیست.
آنچه که در آینده میخوانیم:
در مقالهٔ آینده به نکاتی خواهیم پرداخت که دغدغه بسیاری از سرمایهگذاران است:
- چگونه باید در صندوقها سرمایهگذاری کنیم؛
- انتخاب مناسبترین صندوق سرمایهگذاری؛
- بهترین کارگزاران صندوقهای سرمایهگذاری؛
دوست داریم بیشتر راجع به تجربیات شما در انواع صندوقهای سرمایهگذاری اعم از صندوق سرمایه گذاری سهام ، صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت و صندوق سرمایهگذاری مختلط بدانیم. لطفاً، نظرات خودتان در بخش کامنتها برای بنِدمی بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید