سرمایه گذاری در بورس ایران ؛ چرا؟

در مقالههای پیشین، 8 قانون طلایی سرمایهگذاری در بازار بورس و ساختار بورس و معرفی آن به بررسی ساختار و کلیّت بازار بورس پرداختیم؛ امّا این بار به چرایی سرمایه گذاری در بازار بورس ایران که دغدغهي امروز ایرانیان است اشاره خواهیم کرد.
آنچه که در این مقاله میخوانید:
- سرمایهگذاری در بورس ایران؛
- مزایای سرمایهگذاری در بورس ایران؛
- برتری بازار بورس نسبت به بازار طلا و ارز؛
سرمایه گذاری در بورس ایران
در کشوری زندگی میکنیم که روزانه تورم افسار گسیخته تمامیِ برنامههایِ زندگیمان را بههم میریزد. جدای از آن، معمولاً هر پنج یا ششسال یکبار نیز بر پیکرهیِ اقتصادی ایران زخمی تازه باز شده و دچار تورمی سونامیگون میشویم. بنابراین با توجّه به این تورم بالا، الزام سرمایهگذاری در داراییهای سودآوری مانند بورس، مسکن و طلا بیش از پیش برجسته میشود.
عامهيِ مردم سرمایهگذاری در بانک و گرفتنِ سود بانکی را به سرمایهگذاری در بازار بورس ترجیح میدهند، تا حدّی هم حق دارند چون سود بانکی در نگاه اوّل یک سرمایهگذاری امن است، امّا متاسفانه آنها نمیدانند که این سرمایهگذاری در آینده زیاندِه خواهد بود؛ امّا چرا سرمایه گذاری در سپردهبانکی در دراز مدّت زیانآور است؟
عامهيِ مردم سرمایهگذاری در بانک و گرفتنِ سود بانکی را به سرمایهگذاری در بازار بورس ترجیح میدهند، تا حدّی هم حق دارند چون سود بانکی در نگاه اوّل یک سرمایهگذاری امن است، امّا متاسفانه آنها نمیدانند که این سرمایهگذاری در آینده زیاندِه خواهد بود؛ امّا چرا سرمایه گذاری در سپردهبانکی در دراز مدّت زیانآور است؟
پژوهشگران و تحلیلگران تا حدّی اتفاق نظر دارند که ایران در نزدیک به یک قرن اخیر، به طور میانگین ۱۵ درصد تورم سالانه به خود دیده و سود بانکی سپردههای یکساله نیز در چند سال اخیر اغلب ۲۰ درصد بوده است.

خوب بر اساس این تحلیل سرمایهگذاری در سپرده بانکی درآمدزاست؛ امّا مشکل اینجاست که حداقل در 43 سال اخیر در هر پنج تا 8 سال، ایران با یک تورم (Galloping Inflation) مواجه شده که نه تنها تمام سودهایی را که سپردهگذار بدست آورده از بین برده، بلکه گاه ۴۰ تا ۷۰ درصد از قدرت پول ملی نیز کاسته است. تمام اینها به این معنی است که سپردهگذاری در بانک نه تنها سودآور نیست بلکه به شدّت زیانده است.
مزایای سرمایه گذاری در بورس ایران
زمانی که شما در شرکت معتبر بورسی و سودآور سرمایهگذاری میکنید، سود حاصل از فعالیّتهایِ شرکت غالباً برابر با سود بانکی است، امّا در این میان، تفاوتی مهم وجود دارد.
اگر کشور دچار تورم ناگهانی شود، فقط به این دلیلکه ما سهامدار یک شرکت هستیم داراییهای آن شرکت هم همزمان با افزایش تورم افزایش یافته و اینطور یک سپر تورمی برای خود دست و پا میکنیم!

کسب سود
بارزترین چشمانداز بازار بورس کسبِ سود است؛ در واقع تمام بازارهایِ مالی، حول یک چیز میگردند، کسب سود بیشتر!
امّا این تمام ماجرا نیست، «کسب سود» از این بازار به آگاهی و تخصص نیاز دارد. به همین خاطر، بیشتر افرادی که بدون آگاهی به آن وارد میشوند، ممکن است انتظاراتِشان برآورده نشود، علیرغم آنکه ما میتوانیم هم از محل دریافتِ سودِ نقدی و هم از افزایش سهام در بورس درآمدزایی کنیم.
پس اگر دانش کسب سود در بورس را بدست بیاوریم، این بازار میتواند محیطی ثروتساز برای ما باشد تا هم از گزند تورمهای افسار گیخته در امان بمانیم و هم ثروت خود را از یک قِران به دو قِران تبدیل کنیم.
ابزارهای مالی متنوع در بورس
اگر به تاریخچهيِ اقتصادی ایران در 43 سال اخیر نگاهی بیندازیم متوجّه خواهیم شد که در دورههایِ گوناگون بازارهای متنوعی توسعه پیدا کردند. برای مثال سرمایهگذاری در بازار املاک در بین سالهای 1380 تا 1387 بسیار سودآور بود. و همچنین اشخاصیکه در سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۷ در بازار طلا سرمایهگذاری کردند، به دلیل رشد اونس جهانی (واحد اندازه گیری فلزات گرانبها) سود خوبی بهدست آوردند.
ولی جالبی ماجرا اینجاست که سرمایهگذاران بورسی که بین سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ در بازار بورس ایران سرمایهگذاری کردند هم از سرمایهگذاران ارز و هم طلا بیشتر درآمدزایی داشتند.
برتری بازار بورس نسبت به بازار طلا و ارز
مثالهایِ بالا از بازارهایِ گوناگون نشان میدهد که رسیدن به بازدهیِ حداکثری و افزایش چند برابری ثروت خود باید به دقت و با سرعت در بازارهای مختلف جابجا شویم! شاید پرسش ما این باشد آیا میشود به راحتی مسکن را پس از رشد آن فروخت و با طلا جایگزین کرد؟
به فرض که چنین کردیم، با ریسکهای امنیتی نگهداری طلا چه کنیم؟! یا چطور از رشد سریع السیر این بازارها مطلع شویم؟ شاید پاسخهامان را باید در بازار بورس بیابیم، جایی که اغلب سرمایهگذاران باهوش ثروتشان را در سبدهای گوناگون پخش میکنند تا بهترین بازدهی را بدست آورند.

سرمایهگذاری با مبالغ کم
ما میتوانیم حتّی با مبالغ چند صد هزار تومانی یا چند میلیون تومانی که تقریباً هیچ کسب و کاری را نمیتوان با آن راه اندازی کرد در بازار بورس سرمایه گذاری کنیم.
چنانکه حتّی اگر این مبالغ هم در حساب بانکی بمانند، روز به روز از ارزش آنها کاسته میشود. به همین دلیل افراد، سرمایههایِ اندک خود را در بازار بورس سرمایه گذاری میکنند تا از سقوط حداکثری آن جلوگیری نمایند.
در حال حاضر – آذرماه 1401 – حداقل مبلغ سرمایه لازم برای خرید سهام در بورس ایران برابر با 500 هزار تومان است. یعنی اگر شما 500 هزار تومان هم داشته باشید، قادر هستید به یکی از سهامداران بورس تبدیل شوید و نیازی به سرمایه هنگفتی هم ندارید.
هر مقدار سرمایهای که با آگاهی صرف خرید سهام در بورس شود، پتانسیل کافی برای کسب سود را خواهد داشت. گفتنی است هر اندازه که سرمایه اوّلیه بیشتر باشد، سود حاصل از آن نیز برای سرمایهگذار بیشتر خواهد بود.
نقدشوندگی
اگر چشماندازِ رکود اقتصادی را ادامهدار دیدید، در عوض سپردهگذاری بانکی میتوانید انواع مختلف اوراق مشارکت و خزانه را با سودهای بالاتر از سود بانکی بخرید. و در هر زمانی که نیاز به فروش هر کدام از داراییهای خود داشتید در همان روز هم بتوانید دارایی خود را نقد کنید. در واقع نقدشوندگی یکی از مزیتهای بورس است.
در بورس همچنین ریسک امنیتی نگهداری طلا و دردسرهای ثبت اسناد و املاک خریداریشده خود را ندارید. و به سرعت میتوانید مبالغ خود را در بازارهای گوناگون جابهجا کنید. از نظر ما، بهترین مزیت جهانی بورس وجود ابزارهای گوناگون و جابجایی آسان است.

جمعبندی
در این مقاله، گذری کردیم بر فرصت استثنایی و ابزارهایی که بورس در اختیار اقتصاد مریض ایران قرار میدهد. آن هم در وضعیّتی که پول ملی هر روز از ارزشش کاسته میشود، داراییهای ما میتوانند دستکم از شانس خوبی برخوردار باشند که از آفت سونامی تورم و رکورد درامان بمانند.
آیا تا به حال در بازار بورس ایران سرمایهگذاری کردهاید؟ لطفاً، نظرات خودتان در بخش کامنتها برای بنِدمی بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید