8 قانون طلایی سرمایه گذاری در بازار بورس

سرمایه گذاری در بازار بورس به پیچیدگی و تحلیلهای شگفتانگیز نیاز ندارد، امّا رعایت 8 قانون سرمایه گذاری در بورس، که طبق آزمون و خطای حرفهایهای این بازار بهدست آمده، به ما در ردگیری حرفهای نوساناتِ بورس، و رسیدن به اهداف مالیمان یاری میرساند.
آنچه در این مقاله میخوانیم:
- برنامهریزی اهداف و استراتژی؛
- ریسکپذیر باشیم؛
- همه تخممرغها را توِ یک سبد نگذار؛
- سرمایهگذاری بلند مدّت؛
- راز سرمایه گذاری در بورس: خرید و فروش در زمان مناسب!؛
- هرگز برای سرمایهگذاری در بازار بورس وام نگیرید؛
- سرمایهگذاری با مبالغ کوچک ولی منظم؛
- نظارت مستمر بر سرمایهگذاری؛
مقدمهای برای ورود به دنیای بورس
این نکته را همیشه باید به یاد داشته باشیم، هر اندازه که ما منظم، پیگیر و قاعدهمند عمل کنیم، سرمایهگذاری در بازار بورس پُرریسک است و پیش از اینکه قدمی برداریم، باید بدانیم قدمِ پیشینمان چه بوده و در آینده چه خواهد بود!
امّا نگرانی و استرس بیش از حدّ هم، هیچ کمکی به ما در پیشبرد اهداف مالیمان نمیکند. بنابراین در ادامه، به شرح 8 قانونی میپردازیم که هر سرمایهگذاری در بازار بورس باید آن را بداند.
برنامهریزی اهداف و استراتژی
اینکه بدانیم اهدافِ مالیمان چیست و روی چه نوع چارچوبِ زمانی سرمایهگذاری میکنیم به ما کمک میکند تا استراتژی مناسبی را در سرمایهگذاری در بورس اتخاذ کرده و بر آن پایبند باشیم. همه ما از فرمول ساده ورود به بازار در هنگام کاهش و خروج از آن در هنگام افزایش قیمت اطلاع داریم.
بسیاری از چنین روشی برای کسب سود سریع استفاده میکنند. به معنی آنکه سهام یک شرکت را زمانی میخرند که ارزان است و وقتی احساس میکنند قیمت سهام به اندازه کافی افزایش یافته است، بنا به فروش سهام به قیمت بالاتری میکنند.
روش بسیار رایجیست، امّا واقعیت ماجرا این است که اجرای چنین رویکردی چندان آسان نیست، به این دلیل ساده که نمیتوان پیشبینی کرد که چه زمانی قیمت سهام افزایش مییابد یا اینکه آیا رشد آن به حداکثر پتانسیل رسیده است یا خیر؟! چرا که این امکان وجود دارد که یک سهم خاص حتّی پس از فروش آن، افزایش بیشتری بیابد. بنابراین، در این صورت، شخص سرمایهگذار در واقع سودهای بیشتری را از دست میدهد، زیرا سهام خود را پیش از موعد فروخته است.
بنابراین، به جای اینکه تصوّر کنیم بازار سهام فقط ابزاری برای درآمدزایی کوتاه مدّت است، میبایست آن را گزینهای برای سرمایهگذاری بلند مدّت نیز در نظر بگیریم، چرا که سرمایهگذاری در بازار بورس در بلند مدّت به طور قابل توجّهی بهتر از سایر شگردهایِ معاملهگریِ عمل میکند.

ریسکپذیر باشیم
شاید چشمانداز بازگشت سرمایه خوشایند بهنظر برسد امّا معمولاً خطر از دست رفتن پول ما بیشتر است. بنابراین میبایست به دقت دربارهیِ رویکرد خودمان در قبال ریسک سرمایهگذاری در بورس بیندیشیم. شاید هم انتخاب سرمایهگذاریهای کم ریسکتر برایمان بهتر باشد حتّی با بازدهی کمتری که در پی دارند.
با این حال، میبایست به یاد داشته باشیم که هیچ سرمایهگذاریای بدون ریسک به دست نمیآید، و همیشه این احتمال وجود دارد که کمتر از آنچه سرمایهگذاری کردهایم، سود مالی نصیبمان شود. پس با این حساب، حفظ روحیه ریسکپذیری در ما ضروریست.
همه تخممرغها را توِ یک سبد نگذار!
این مَثَل قدیمی را همه شنیدهایم که «همه تخم مرغ های خود را در یک سبد قرار نده»، امّا این قانون در هنگام سرمایهگذاری بسیار مهمتر است. چطور؟ توزیع پولی در طیف وسیعی از انواع مختلف داراییها و مناطق جغرافیایی به این معنی است که تنها و تنها به یک نوع سرمایه گذاری یا منطقهی جغرافیایی وابسته نخواهید بود.
در نتیجه، اگر یکی از آنها بد از کار در بیاید، میتوانیم امیدوار باشیم که سرمایه گذاریهای دیگرمان این ضررها را جبران کند، اگرچه هیچ تضمینی وجود ندارد ولی مسئله همین است که تا جای ممکن ریسک را کاهش دهیم و بهترین نتیجه را بگیریم، مگر نه؟
سرمایهگذاری بلند مدّت
سرمایهگذاری هیچوقت شبیه «یک شبه پولدار شدن» نیست. دستکم نیاز است که سرمایهمان را برای 5 سال در گردش نگاه داریم، امّا ترجیحاً، حتّی بسیار طولانیتر، تا به سرمایهگذاریهامان بهترین شانس را جهت بازدهی حداکثری بدهیم.
حتّی در این صورت، شما باید ریسک با بازدهی کم را بپذیرید. یعنی، اگر اهداف سرمایهگذاری ما کوتاهمدّت باشد، سرمایهگذاری 3 تا 5 ساله، مناسب هدف ما نخواهد بود. ولی پیشنهاد ما این است که اگر فرصت سرزدن به سهامهای خود را نداریم، سرمایهگذاری بلند مدّت انجام دهیم تا ریسک از دست رفتن سرمایه به حداقل خود برسد.
خرید و فروش در زمان مناسب، راز سرمایه گذاری در بازار بورس
اگر برای سرمایهگذاری وام میگیریم (که بهتر است چنین کاری نکنیم!) بسیار مهم است که آن دسته از سهامهایی را بخریم که به راحتی بتوانیم قسطهای آن را پرداخت کنیم. از آن رو که احتمال دارد در بازار، سهامهایی بهچشم بیایند که بسیار محبوب هستند و همهي اطرافیان ما هم برخی از آنها را بخرند، و ولی قیمت سهامها آنطور نباشد که بتوانیم در بودجه سرمایه گذاری آن را در نظر بگیریم.
خوب نکته دقیقاً همینجاست! اگر نمیتوانیم باید به راحتی از آنها بگذریم! بنابراین لازم نیست که سهامی بخریم که همه میخرند. باید منتظر باشیم تا چیز بهتری به سراغمان بیاید، شبیه الهامی که از انباشت داده و محاسبات و شرایط به ذهنمان خطور میکند.
همچنین، زمانی که شمّ مالی و شرایط کلی بازار حکم کند که سهام خود را برای بازدهی بهتر بفروشیم، بهتر است که چنین کنیم. چرا که انتظار برای افزایش قیمت، با اینکه وسوسه انگیز است ولی تضمین شده نیست! این به شما کمک میکند تا در مورد خرید یا فروش سهام تصمیمات سریع بگیرید!

هرگز برای سرمایه گذاری در بازار بورس وام نگیرید
سرمایه گذاری در بازار بورس تا حدِّ زیادی به مدّت زمانی که قادر به نگهداری سهام هستیم بستگی دارد. مثلاً، اگر تنها برای سرمایهگذاری پول قرض کنیم، احتمالاً در زمان بازپرداخت وام با مشکل مواجه شویم.
بنابراین همیشه باید یادمان بماند که پول مازاد خود را در بازار بورس سرمایهگذاری کنیم، یا به بیانی دیگر، پولی که میدانیم نیاز فوری به آن نداریم. با این الگو، پتانسیل نگهداری سهام خودمان را تا زمان مناسب افزایش داده و به همان نسبت نیز ریسک را کاهش میدهیم! این امر یکی از قوانین مهم سرمایه گذاری در بورس است که باید به آن توجّه کنیم

سرمایه گذاری با مبالغ کوچک ولی منظم
زمانیکه از سرمایه گذاری در بورس صحبتی به میان میآید، نکتهای کلیدی اهمیت خود را بیشتر نشان میدهد. به عبارتی، بهتر است که مبالغ کم را در فواصل زمانی معین سرمایهگذاری کنیم تا اینکه مبلغی کلان را به یکباره خرج آن سرمایه کنیم.
سرمایهگذاریهای کوچکتر، به غیر از ارزانتر بودنشان، به ما این امکان را میدهد که در سرمایهگذاریهای خود انعطافپذیر باشیم. پس سرمایهگذاریهای کوچک و منظم، انعطاف استراتژیک را برایمان فراهم میکنند.
نظارت مستمر بر سرمایهگذاری؛
سرمایه گذاری در بورس هرگز به معنای یک بار سرمایهگذاری و فراموش کردن آن نیست. این ممکن است برای چیزی مانند سپرده های ثابت درست باشد، امّا برای بازار سهام صدق نمیکند. از آنجایی که بازار سهام بسیار پرنوسان است، قیمت سهام همراه با تغییرات خود شرکت نیز تغییر میکند. بنابراین، نظارت بر سبد سرمایه گذاری خودمان بسیار حائز اهمیّت است تا به موقع بدانیم که آیا باید سهامی را که گمان میکنیم خوب نیست رها کنیم یا خیر!

جمعبندی
8 قانون سرمایه گذاری در بورس قطعاً به ما در درک نحوه سرمایه گذاری در بازار بورس چه در ایران باشد و چه هر کجای دنیا کمک میکند. چرا که کلید ماجرا، در درک اساسی قانون سرمایه گذاری در بورس نهفته است.
همچنین این نکته را باید به خاطر داشت که در طی این مسیر با افراد زیادی روبرو خواهیم شد که ادعا میکنند یک فرمول طلایی در دست دارند و با به کار بستن این فرمول، درآمد و بازدهی سهام را برای همگان تضمین خواهند کرد؛ امّا پیشنهاد میکنیم تا حدّ ممکن از چنین افرادی دوری کنیم و بر اصول پایبند بمانیم!
دیدگاه شما درباره قوانین مهم سرمایه گذاری بازار در بورس چیست؟ آیا تا به حال از این قانونها استفاده کردهاید؟ لطفاً، نظرات خودتان در بخش کامنتها برای بنِدمی بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید